ΣΟΥΦΛΙ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

Αναρτήθηκε από superadmin 01/07/2019 1 Σχόλιο(α)

"Το Σουφλί είναι πόλη στο Νομό Έβρου"... διαβάζουμε στο σχετικό λήμμα της δημοφιλούς ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας. Περασμένα μεγαλεία δυστυχώς... Το Σουφλί είναι πλέον εδώ και χρονια το "αγαπημέρνο μας χωριό" για όλους εμάς, στην ομάδα της EPIC. Ένα χωριό που όμως είναι πολύ ξεχωριστό σε σχέση με άλλα, όχι τόσο εξαιτιας της ιστορίας του, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε κάποτε λίκνο καινοτομίας και εξωστρέφειας, που σήμερα αποτελούν τα ζητούμενα και σε μεγάλο βαθμό τη λύση για να βγει η χώρα μας από τα δεινά που βιώνει.   

Άνθρωποι απλοί, χωρίς κλασική μόρφωση και περγαμηνές, μυήθηκαν γρήγορα στην τέχνη της σηροτροφίας δείχνοντας αστείρευτη δίψα για μάθηση αρχικά και διάθεση να πειραματιστούν και να την εξελίξουν στη συνέχεια, μια τέχνη που θα τους χάριζε διεθνή αναγνώριση και προβολή. Έτσι το Σουφλί της ακριτικής υπαίθρου έγινε η "πόλη του Μεταξιού", ένας κόμβος παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου που ανταγωνιζόταν κράτη ολόκληρα και όχι μόνο αντίστοιχου μεγέθους πόλεις. Σηροτόφοι, υφαντουργοί, έμποροι, ράφτες, αποτέλεσαν όλοι ισχυρούς κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας που στο σύνολό της λειτούργησε τόσο αρμονικά ώστε ακόμη και σήμερα να αποτελεί μικρογραφία ενός ιδανικού μοντέλου ανάπτυξης μιας κοινωνίας.

Δυστυχώς, το παραπάνω μοντέλο δεν κράτησε πολύ. Ένας Παγκόσμιος Πόλεμος, οι διαφορετικές προτεραιότητες της μεταπολεμικής ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη αστυφιλία, οδήγησαν μεταξύ άλλων το Σουφλί στην υποβάθμιση και την εγκατάλειψη της επίπονης αλλά προσοδοφόρας σηροτροφικής παραγωγής. Ελάχιστα μνημεία και "μεταξόσπιτα" παραμένουν σήμερα ζωντανές αποδέιξεις του μεγαλείου που πέρασε ανεπιστρεπτεί. Μόνο ένας μικρός πυρήνας νέων και ενθουσιωδών παραγωγών παραμένει ενεργός, ασχολούμενος, με χίλια βάσανα και αντιξοότητες, με την παραγωγή και εμπορία μεταξωτών ειδών. Με αυτούς τους νέους ανθρώπους, που μαζί μεγαλώσαμε τα καλοκαίρια και τις γιορτές, συνεργαζόμαστε τώρα μέσω αυτού του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Το Σουφλί μας, όμως δεν είναι μόνο τα μεταξωτά του προϊόντα. Είναι το παρθένο φυσικό του περιβάλλον, το ισορροπημένο κλίμα του, οι προστατευόμενοι δρυμοί που βρίσκονται γύρω του...είναι το καλό κόκκινο μπρούσκο κρασί, τα μοναδικά του λουκάνικα και ο καβουρμάς του, τα πιάτα με φρέσκο κυνήγι...είναι η απερίγραπτη αίσθηση που θα σας γεμίσει αμέσως μόλις το επισκεφτείτε!

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στους "ειδικούς":

Δήμος Σουφλίου  -   www.soufli.gr

Μουσείο Μετάξης  -  www.artofsilkmuseum.gr

1 Σχόλιο(α)

Κάντας Νίκος:
25/12/2020, 02:22:44 PM
Απάντηση

Ενδιαφέρομαι για τα προϊόντα σας καλά Χριστούγεννα

Αφήστε ένα σχόλιο